LINNEA KLINGSTRÖM: Är sommaren sig själv nog?

Linnea Klingström skriver tämligen ooriginellt om vår tids tendens att avbilda det som händer oss med mobiltelefonen och utbyta dessa bilder i så kallade sociala nätverk i stället för att ägna sig åt den sanna upplevelsen av det egna livet. Hon refererar till ett begrepp intet som har lanserats av en sociolog Susie Scott som pendent till det hon kallar det sociala livet. Det som inte utspelar sig i det sociala livet är alltså intigt. Vi känner lätt igen vänsterns dödskult och kollektiva livslögn. Men detta begreppspar förefaller inte ligga till grund för texten, ty snart är det det sociala livet på de sociala medierna och fenomenet FoMo, fear of missing out, som är ett slags intighet.

Klingström refererar även till psykologen Daniel Ek, som föreslår att FoMo bäst botas genom att man försöker leva i den riktiga världen och göra verkliga saker, äta mat istället för att scrolla genom bilder på andras mat. Det är ju utmärkta råd, men de lämnas utan vidare kommentar.

I stället återgår texten till att gräva efter värde i vänsterns världsbild (möjligtvis distorderad via omedveten dissociering av abstraktionen intet). Detta förefaller mig vara typiskt för svenska opinionstexter som påstås representera den politiska högern. Under många år läste jag denna typ av texter i Svenska Dagbladet på den tid när denna tidning ännu existerade. Det är nu länge sedan. Man tager upp och utvecklar någon av vänsterns talking points och refererar i samband med detta — helt utan att själv öppet ansluta sig till den — någon åsikt från höger från en person som utmålas att ha något slags auktoritet. Det var aldrig klart för mig om detta lilla inpass var avsett att vara textens huvudbudskap, ett slags insnästlat och hemligt meddelande till en invigd skara läsare som nickar gillande och ignorerar resten av texten, eller om det snarare var så att det var det lilla sockerkorn som skulle få högerlutande personer att fastna på vänsterns flugpapper och genom bekräftelsetendes få honom eller henne att inbilla sig att dessa åsikter vare högerns.

Även om jag inte heller på den tiden lurades i fällan, utan bara hela tiden saknade den fortsättning på, den utveckling av, de små smulorna av sanna högerresonemang som aldrig kom, så har det först på senare tid blivit klart för mig hur avgörande det är att bedöma en skribent och hans eller hennes text efter den — och här måste jag erkänna att jag måste famla efter ett svenskt bon mot, på engelska faller mig snabbt commitment och profession in — efter den uttryckta förbindelse som texten uttrycker. Och i Linnea Klingströms fall är den uttryckta förbindelsen till vänsterns världsbild och vänsterns dödskult, inte till den antydda vägen ut ur dessas kalla grepp.

Detta är den typ av modern höger som inget högre önskar än att få gå under ivrigt viftande med den vita flaggan stolt hissad på halv stång.

DET GODA SAMHÄLLET

Är sommaren sig själv nog? Räcker det med värmen, ledigheten och ljuset? Eller måste allt fotograferas, kommenteras och läggas ut på sociala medier för att existera? Hur påverkas vår förmåga att uppskatta det verkliga när vi lever så mycket för det återgivna? Hur påverkas vår förmåga att uppskatta det verkliga när vi lever för att konkurrera om spektakulära upplevelser? Linnea Klingström läser ögonblicksbilder i Harry Martinsons naturpoesi och reflekterar över sin egen vana att ta upp mobilen så fort hon ser något vackert.


View original post 1,287 more words

72 thoughts on “LINNEA KLINGSTRÖM: Är sommaren sig själv nog?

 1. Förbättringsförslagen kommer oförtröttligt. Jag ser ju inte TV, visar de nåt från Strandvägen? Det hade ju varit komiskt att se VDar smita in i sina portar när Hassan och Gassan drar förbi:

  Wallaraff vid 5 juli, 2021 kl. 08:09
  Din kommentar inväntar granskning.
  En utveckling av DGS hade varit regelrätta fältreportage, eller lite Walraff, Omar i en pimpad BMW på strandvägen.

  Liked by 3 people

   • Haha, Göran och A kan borra hål i avgassystemet. Min första bil var en BMW 518 som jag misskötte, så en gång på väg hem från universitetet så tappade jag avgassystemet. Jag körde förstås hem ändå, jävlar vad det lät. En annan gång när jag hade tenta dan efter så körde jag och min kusin hem, då började den brinna på motorvägen. Brandkåren fick komma, min kusin fick klättra ut genom bakdörren för fram gick inte att öppna. Ett tips, öppna inte huven.

    Liked by 1 person

 2. En tredjedels framgång under Jan-Olof Sandgren:

  “ett statsskick med regelbundna allmänna val, fri partibildning, åsiktsfrihet och yttrandefrihet”

  Enligt denna definition är ju Sverige sedan länge ingen demokrati. Vi vet att konservativa åsikter undertrycktes redan på sextiotalet. Olof Palme fick Riksdagen att i plenum fördöma Dagens nyheter för att den hade avslöjat hans egen IB-affär, och journalisterna sattes i fängelse. Sverigedemokraterna har aldrig accepterats som ett giligt och jämställt parti.

  Under Jan-Olof Sandgren:

  “Ryssland [tog sig inte] över ribban utan blev kvar i det totalitära tillståndet”

  Nu slarvar du allt! Det finns ingen motsättning mellan totalitarism och demokrati. Totalitärt tillstånd betyder inte diktatur. I själva verket är de flesta moderna demokratier, kanske alla, totalitära.

  Motsatsen till totalitär heter konfederalistisk. Schweiz grundades på tolvhundratalet som en konfederalistisk demokrati och heter också officiellt Confoederatio Helvetica. Tyvärr blev Schweiz en federal stat redan 1848, vilket understryker antagandet ovan att alla moderna demokratier är totalitära.

  Sverige utmärks av att vara den mest totalitära staten på jorden.

  Under Jan-Olof Sandgren:

  I själva verket var Indien från 1949 och fram till 1990 fullkomligt dominerat av, infiltrerat av och styrt av Sovjetunionen. Det var en kommuniststat. Ett utmärkt exempel på detta var när Rajiv Ghandi tillsammans med Olof Palme för Sovjetunionens räkning och för att stärka Andra världens ställning i Kalla kriget lanserade begreppet “kärnvapenfri zon” i Europa och ett falskt “tredje läger” mellan de Första och Andra världen.

  Liked by 2 people

 3. Under kommunistfarfar:

  ASA – Anti Satanisk Aktion vid 5 juli, 2021 kl. 08:57
  Din kommentar inväntar granskning.
  Det finns en annan motriktad kraft som inte nog uppmärksammats, nämligen den tekniska utvecklingen, jag tror inte vi helt har insett vad som håller på att ske. Nu får jag inte betalt för att skriva detta, men Bitte får kanske när hon skriver, och sitter hon i Patriks lägenhet på Östermalm och skriver? Svar nej. Så med corona så har det blivit uppenbart att vi kan jobba hemma, väldigt många av oss, de stora fabrikernas tid är över, och med dem, kanske de stora städerna. Jag var själv på
  vippen att ta ett jobb på andra sidan jordklotet som skulle vara hemarbete till sommaren 2022 minst. Dessutom betyder internet att man inte behöver ta del av vad Löfven och Alice Teodorescu tycker man skall tycka, man kan bara stänga av och det gäller underhållningen också, mina barn ser nästan inget från Sverige eller bara selektivt någon youtube-komiker.

  Så det som kommer att komma är en fragmentisering, här på DGS finns nästan bara gamlingar så ni förstår inte detta och har separationsångest: kan det inte bara bli som det var förr?? Det kommer det inte att bli, vi blir som araber i Rosengård med parabol, de blir aldrig en del av svensk kultur.

  Från makten, regimerna, globalisterna så ser vi en desperation, är det inte det vi förvånas av, varför är de så hysteriska, varför ljuger de om klimatet och invandrare och Trump och kontrollhysterin på internet, varför jagar de tanter på facebook och stänger ner Swebbtv? varifrån kommer hysterin? Jag tror det beror på att några få förstår vartåt det barkar hän, och den stora vänstermassan i regimerna börjar förstå det instinktivt: de håller på att förlora greppet, deras enda svar är mer totalitarism, men för att lyckas krävs fullständig global totalitarism, därav vill de ha globala skatter och kontroll av internet, men de måste bli som Kina för att lyckas, eller DDR, annars kan man ju flytta till Thailand?

  Så megatrenden är att det centrerade inte behövs mer och med det förlorar staten kontroll för att vi då kan prata med grannen istället för att se Rapport och Aktuellt.

  Allt som saknas nu är en nyandlig rörelse byggd på vårt kristna arv fast med en medvetenhet om hur ondskan ser ut idag: den ser ut som vänstern.

  Liked by 3 people

 4. Under Sandgren (vad ville han säga):

  God Save the Queen vid 5 juli, 2021 kl. 09:10
  Din kommentar inväntar granskning.
  Att Indien blev en demokrati berodde ju av en enda sak: det brittiska imperiet

  Liked by 1 person

 5. Under the never-die commie:

  Håkäringen vid 5 juli, 2021 kl. 09:22
  Din kommentar inväntar granskning.
  Det finns 4 kvadranter för hur man använder pengar:

  1) Du använder dina egna pengar för att köpa åt dig själv
  2) Du använder dina egna pengar för att köpa åt någon annan
  3) Någon annan använder dina pengar för att köpa åt sig själv
  4) Någon annan använder dina pengar för att köpa åt någon annan

  Liked by 2 people

  • En annan variant: Jag är ärlig mot mig och andra.
   Jag ljuger för mig själv och andra. (idiot)
   Jag är ärlig mot mig själv och ljuger för andra..(satan)

   Liked by 3 people

 6. Lustigt jag skrev om min galna dröm, för trettio år sedan.
  Och inatt drömde jag en ljus dröm som spände från trettiotalet till nu, jag var endast en åskådare, och fick följa olika livsöden. Det var ett väsen som guidade mig genom dom olika livsödena, från den sörjande mannen, vars livs kärlek slog ihjäl sig i trappan på blomsteraffären.
  Till den unga mannen som köpte ett vrålåk på sextiotalet, hans livs kärlek var expedit i utställningshallen.
  Drömmen var ljus, då väsendet, visade att i efterlivet så sågs dom igen och igen.
  Jag fick bara en fråga, “Kan du förlåta”.
  Ibland (rätt ofta) så finner jag sömnen intressantare än verkligheten.
  Och mycket skönt att inte drömma om krig varje natt, det kan bli en bra dag idag.

  Liked by 2 people

  • Jag gratulerar dig till detta, för mig är det rätt uppenbart att felaktiga yrkesval efter många års skada på mitt jag invaderat mina drömmar. Fascinerande och mera Kafka än Kafka, som igår, nån ny konferans utomlands, stress gick rätt upp på hotellrummet men när jag förbereder mig så upptäcker jag att det nog redan bor någon, jag hade inte fått nyckel, lakanen är gula och skitiga. Jag hade gett en del för att aldrig mer drömma om jobb, och istället som
   förr om Scooby-Doo eller att flyga, eller slåss med vampyrer, eller surfa och åka skidor. Samt sex förstås.

   Liked by 1 person

   • Har du testat att meditera?
    A med sin metod o låta händerna arbeta är ett alternativ.
    För mig så var det enduron, numer öl och musik.
    Ska återgå till motorcyklarna igen, nu när energin börjar återvända.

    Like

       • C det enklaste sättet, är att gå totalt in för det man gör. Exempel, gräva ner potatis, tänk det andas det och skit det under tiden man sysslar med sysslan.
        Kort sag bli totalt besatt. men på ett lugnt och rytmiskt vis.
        Både meditation och nytta i samma övning.
        Jag brukar roa mig på jobbet med att väva in närstridsövningar i monotona arbeten, typ städa verkstaden på jobbet.
        Varje uppgift blir ett träningspass, och en chans att meditera.
        när tankarna börjar vandra. Så stanna av och börja om.
        Lycka till.

        Like

         • Fredrik sover jämt uselt utan alkohol.
          En gåva från barndomen, så jag kan inte svara på det.
          Dock så, har jag märkt att fokuset ökar av att meditera.
          Sedan så kan omgivningen ruttna på att veckans eller årets hobby är ett katanasvärd, eller att laga mat.
          Vansinnet är liksom inte styrbart, utan ett intresse tar liksom överhanden.
          Men meditera genom någon syssla funkar bra för mig.

          Like

 7. Det slår mig att censuren på DGS nog beror av att antalet läsare nog fallit, en tänkbar förklaring om man är vänster och alltid skyller ifrån sig blir ju då att vi skrämt bort dem, för självklart läser ju alla DGS för att läsa om hur Bitte är upprörd över våldtäkter och annat.

  Sanningen är ju nog den motsatta, folk tröttnar om inga nya tankar dyker upp, och de kom ju från oss.

  Liked by 2 people

 8. “Detta är den typ av modern höger som inget högre önskar än att få gå under ivrigt viftande med den vita flaggan stolt hissad på halv stång.”

  Vit flagga… D-d-det är j-ju ra-ra-ra-ra-ra-rasism!!?

  Den enda tillåtna, västerländska ‘nationalyran’: viftandet med vit flagga. Mycket vithetsprivilegierat. ;D

  Liked by 1 person

 9. Min käre Göran
  Är man kristen i sitt hjärta så går man inte ut på gårdsplan och hånar Gud för att ett träd i stormen faller ner och mosar en BMW, vilket du gjorde för några kommentarer sedan. Jag förstår att du skämtade och att du är en ärlig och god människa som gärna hjälper din nästa men Gud tycker inte om sådana skämt enligt andra budet: du skall inte missbruka Herren din Guds namn. Gör inte om det.
  För övrigt var det ditt fel som parkerade på ett icke framsynt sätt.
  Björnkram till dig.
  Lasse K

  Liked by 2 people

 10. Vad gäller Linneas text så ansluter jag mig till Östman, jag fann ingen lust att kommentera vilket ofta sker vid denna typen av texter, möjligen slår man ner på detaljfel, för det är som noteras så förvirrat, en vänsterfluga som inte vill vara det men som sitter fast i vänsterns när och surrar och surrar: jag är höger!! Det är förvirrade tror jag, för de söker svaren i skriven text, och likt mig själv för många år sedan i min ensamhet så var det ju ren tur om man snubblade över bra texter, och jag hade ju turen att vara naturvetare, är man humanist eller samhällsvetare eller inom kulturen så är ju 99% av det som är lättillgängligt vänster antingen på ytan eller under, det kräver intelligens och uthållighet och egensinnighet för att finna sanningen.

  Relaterat så är videon jag delade igår med Bill Whittle sevärd i sin helhet, för han pekar på att vänstern går emot biologin, och det kommer fram mycket tydligt genom videospel, hur ser ett vänsterspel ut? Alla är goda och går runt och ler mot varandra och mest mot det stora hermafroditiska språkröret som kan le öra till öra. Tråkigt helt enkelt. Jag visste inte heller att man ändrat den första Star Wars, scenen där Han Solo skjuter en ödla i baren. Så hur som helst, genom att göra så bli man höger, genom att leva blir man höger, så vår seger är inbyggd i biologin.

  Det är mycket plågsamt att läsa dessa Linneas och Sörmans och Arpis, de vadar i vänsterdy.

  Liked by 1 person

  • Ja, jag såg början, det var bra, men blev avbruten. Skall återvända efter denna rekommendation.

   Mitt intryck var att Whittle visste att han inte var bland vänner, utan aktivt arbetade med övertygning. Det är skickligt att behärska olika arbetssätt i olika situtationer.

   Liked by 1 person

   • Känner mig inte helt säker. Det är som att investera, att ha rätt är lätt, att ha rätt och agera på
    det vid rätt tillfälle är svårare.

    Like

   • Lustigt också, framför mig står Red Dead Redemption II, min son var för liten tyckte jag men nu skall vi spela!

    Like

   • Jag spelar bara ett spel, Civilization III. Det är 20 år gammalt. Men visst stämmer det som han säger: man ser till att tjäna pengar att köpa saker för, som man kan tjäna pengar på.

    Och Apple II, det var tider det. I datorsalen på Blackebergs gymnasium spelade vi Adventure och Pac Man. På winchesterdriven vid katedern, 2 x 10 MB, fanns hemliga porrisar.

    Like

 11. Under puttefnaskern:

  Sillkungen vid 5 juli, 2021 kl. 13:07
  Din kommentar inväntar granskning.
  Det man undrar, det är, när startade pk-ismen i dessa grafer? Jag skall hjälpa dig med en (falsk) teori som skyddar ditt ego Patrik, pk-ismen dyker upp då vänstern insett att man inte kan höja skatterna mer på traditionellt vis då den så kallade nettobetalande medelklassen genomskådat vänstern parasitspel (där i grafen skatten sjunkit). Således måste nya grepp till för att höja skatten, eureka, pk-ism.

  Liked by 1 person

  • Jag var ju färdig på KTH i denna veva, men drog mig för att söka jobb, det verkade vara så meningslöst när staten var så öppet fientligt inställd till mitt eventuella arbete. Först efter Den Underbara Natten och Århundradets Skattereform fick jag tummen ur röven. Så det funkade. Kanske hade det varit bättre för mig om skatterna hade förblivit extrema och jag sökt något annat att pyssla med än ett lönearbete? Vem vet.

   Liked by 3 people

   • Ödet Fredrik ödet. Den gåvan eller gåtan slipper man inte så lätt.
    Testat massor av varianter, det enda sättet att slippa är att vara totalt passiv.
    Men det är till och med sämre än att vara fastighetsskötare och det är i mitt tycke världens sämsta form av arbete.

    Like

 12. Göran
  Du tror på Gud men säger att du inte är kristen. Det blir fel i logiken här. Om du tror på Gud måste du välja en av tre religioner: den kristna, den judiska eller islam. Valet torde vara ganska lätt.
  Buddisterna har ingen Gud medan hinduisterna har miljontals gudar.

  Dessutom måste den som tror på Gud med automatik tro på Jesus Kristus, Messias Budbäraren. Gud har ju materialiserat sig som Jesus, Människosonen Guds son. I himmelriket eller hinsides som Fredrik brukar skriva är Jesus detsamma som Gud och Guds ande. Alltså Treenigheten. Detta finns inte inom judendomen och islam.
  Efter vad jag förstår har du många fina kristna drag. Utan svårighet och utan vinning hjälper du en medmänniska. Jesus säger att allt vad du vill att andra skall göra för dig det skall du göra för dem. Den Gyllene Regeln.
  Ge nu efter och erkänn dig kristen för du är ju kristen i själ och hjärta. Det är inget att skämmas för, det är en merit.
  Till sist, i den samhällsform som vi hyllar, Konfederationen, är kristendomen en grundsten och om jag får bestämma så blir den statsreligion.

  Liked by 2 people

  • Lasse, Gud för mig är en helande kraft som finns överallt. Jesus gillas mycket, men tänk om han var Guds son i bemärkelsen att vi alla är det.
   Jag utesluter inte att alla riktiga religioner har rätt. Dock så ser jag Islam som en icke utvecklad religion, då fanatism och våldsdåd, samt brist på tolerans följer ofta i dess fotspår.
   Våra religioner är typ 2-3 tusen år gamla, ju mer man studerar religion, så inser man vilket lappverk alla religioner är. Jag gillar kristendomen massor, och köper hela paketet. Men för mig saknas ett par delar.
   Därför så är det mina sanning att säga jag tror på Gud, men försöker följa Buddhismens läror, då dom tilltalar min världsbild.
   Att bli kallad kristen är helt ok, Jude funkar med. Eller Asatroende.
   Namn är liksom inte viktigt, utan tron om att det finns ett högre syfte, och en kraft som vill gott.
   Du är kristen och det gillar jag, samt du tänker väldigt klokt, jag tror på det goda hos människan, men anser att politik mestadels är av ondo.
   Att jag säger att jag inte är kristen, betyder inte att jag förkastar det kristna budskapet, tvärtom.
   Dock så känner jag mest närhet med naturfolken, minus äta sina fiender då, men en liten del av mig undrar om sägnerna stämmer.
   Gud är intressant, jag läser och fundera mycket över Gud, pratar med Gud, ber ofta, gärna sömnlösa nätter som jag har.
   Även när jag oroar mig för dom jag tycker, jag ber ofta Gud ta mig före alla jag älskar, vet att det är en naiv bön. Men ber den ändå.
   Jag undrar varför det kristna är så viktigt för dig?
   Räcker inte försöka att vara god och tro?
   Mvh Göran.

   Like

   • Politiken är av ondo därför att den talar inte sanning utan ljuger och är full av lögner för egennyttans skull.
    Jesus säger tre viktiga saker:
    1. Du skall älska Gud över allt annat. Älska Gud först och därmed inte frukta Gud.
    2. Du skall älska din nästa såsom dig själv.
    3. Du skall alltid tala sanning. Ingenting annat än sanningen. Världen är full av osanning och bristande andlighet. Detta är det fundamentala problemet.

    Du skriver “Räcker inte försöka att vara god och tro?” Göran det räcker väldigt långt. Du är relativt ung fortfarande i varje fall jämfört med mig och med ökande ålder kommer du att alltmer förstå Jesus Kristus och att han är den enda vägen.

    Ett samhälle som inte bygger på de tre punkterna ovan är inget bra samhället. Vi är fjättrade nu men det kommer att komma en ändring och den kommer uppifrån och kan komma fortare än man tror. Det finns många profetior om detta.
    Till sist, jag är inte bättre än någon annan människa. Jag syndar tyvärr i tanke, ord och gärning varje dag men jag är medveten och jag strävar.

    Ha det gott.
    Lasse

    Liked by 1 person

 13. Östman har ställt den kritiska frågan: har vi vunnit? Jag tror svaret är ja, det kan se mörkt ut men jag säger bara River Plate. Jag har tittat på ett antal ACDC-videos från River Plate i Argentina, och det man ju kan konstatera, vare sig man som jag hade en religiös upplevelse när man kom hem med albumet Highway to Hell, eller inte, det är livsglädjen i publikhavet. Detta är motsatsen till vänster, livsglädjen, det är denna de försöker ta ifrån oss, för de känner den inte själva, men se kraften i det publikhavet. Vänsterns överläge är taktiskt, de sluga jävlarna har som enda sysselsättning och mål att förstöra, det är ju slutsatsen av Bill Whittles video eller den näst senaste Andy Klavan, själva förstörelsen är målet. Det betyder ju också något hoppfullt, de har inget själva, vänstern saknar livsglädje, de vill inte leva, och vill därmed inte att någon annan lever heller. River Plate, vi har vunnit, semes fördel hela koncerten, min största koncertupplevelse var inte Prince i Tokyo utan ACDC i Malmö, längst fram, Angus var försvunnen men så plötsligt, introt till Highway to Hell, och Angus dök upp med horn precis där vi stod.

  Nej nu måste jag gå och rädda resterna av min Nordisk Familjebok, min vän från tibet äter upp den.

  Liked by 2 people

Your comment -- Din kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.