WOLFGANG HERLES: Till generaldirektören för Federala myndigheten för författningsskydd, Thomas Haldenwang

Inofficiell översättning publicerad utan tillstånd. Originalet återfinns här.

Kära herr Haldenwang1,

Jag har förmodligen hittills undgått er myndighets nät, eftersom jag undviker demonstrationer, har vaccinerats en gång och inte har röstat på Alternative für Deutschland en endaste gång. Jag förnekar inte förintelsen, inte heller uppvärmningen av jordens atmosfär eller förekomsten av Covid 19-viruset, men jag måste ändå brådskande informera er om att jag uppfyller alla kriterier för att klassificeras som misstänkt. Här följer en detaljerad motivering.

I.

Om ni hade avlyssnat min bostad, vilket jag starkt rekommenderar er att göra, skulle ni kanske ha upptäckt att jag inte längre står ut med meddelanden och åtgärder från statens organ. Jag är redan så förhärdad att jag reagerar fysiskt bara av att slå på TV:n för att titta på nyheterna. Svåra utbrott av ilska och missfirmelse av makthavare får väggarna i min husarrest att skaka. Jag hade faktiskt förväntat mig att anpassliga grannar skulle ha ringt polisen för länge sedan. Eftersom detta inte sker har jag börjat misstänka att jag är omgiven av hemliga sympatisörer. Mina högljudda anarkistiska och allt annat än statsstödjande utbrott uppfyller sedan länge rekvisiten för hets mot konstitutionella organ. Jag är ju själv oroad över att jag inte längre ser staten som ett öde som jag måste acceptera, utan som en fiende som utsätter mig för expropriering och rättsövergrepp och förbjuder mig nästan allt som jag anser vara nödvändigt för att alls kunna leva. Därför lyckas jag tyvärr inte längre att bara förakta offentliga tjänstemän som Steinmeier, Merkel, Spahn, Scholz, Söder, Müller och så vidare. Jag tar det som händer mig personligt. Personliga fiender föraktar man inte bara. Om man inte kan bekämpa dem måste man hata dem.

II.

Jag är förvisso ingen Reichsbürger2 — tvärtom betraktar jag Tysklands grundande med militärt våld under Preussens piska som en katastrof i den tyska historien. Det är mycket värre: jag är en öppen anhängare av Bonnrepubliken! Jag vet, därmed är jag naturligtvis farligt bakåtsträvande och kan knappast släppas in i möblerade rum. Nu är det inte alls så att jag vill ha tillbaka de gamla kanslerna Konrad eller Helmut (Schmidt). Jag är helt enkelt intresserad av det som förr kallades den fria demokratiska grundordningen. Av den finns inte mycket kvar. Om jag inte redan länge hade befunnit mig här skulle inget migrationsverk få giva mig medborgarskap i dag, ty jag förkastar Berlinrepublikens rådande värdegrund. Den är nu bunden till en ideologi och inte längre till förnuftet. Formulerat i skarpa, men inte alls överdrivna, ordalag: Jag känner mig utlandsfödd.

III.

Naturligtvis irriterar mig detta. Ty i årtionden har jag betraktat mig som konstitutionspatriot. Ni borde, om jag får ta mig friheten att föreslå detta, över huvud taget lägga till konstitutionspatrioter på listan över misstänkta personer. De insisterar orimligt på sina rättigheter och betraktar inte frihet som en nåd från ovan. De anser att staten måste tjäna, skydda och främja individens utveckling, inte tvärtom. Sett på detta vis är det snarare Angela Merkel som utgör ett exempel på en preussisk-protestantisk Reichsbürger — men låt oss släppa det temat.

IV.

Kan egentligen en konstitution vara antikonstitutionell? Inte? Men författningsdomstolen kan vara det. Det bevisade den i förrgår, när den förklarade att dess högsta rättsprincip är att rädda världens klimat på trettio år. Detta beslut är, i mina ögon, författningsvidrigt. Tyvärr kan man inte överklaga det. Egentligen borde ni som konstitutionsövervakare övervaka författningsdomstolen. Det skulle naturligtvis vara absurt. Det är mycket lättare att förklara min övertygelse som grundlagsfientlig. Den främsta ledprincipen i det här landet är: Man kan bara göra karriär om man låter sig kontrolleras. Detta gäller ordföranden för författningsdomstolen likaväl som ordföranden för författningspolisen, men naturligtvis också professorer, journalister, partifunktionärer och parlamentsledamöter.

V.

”Nu är det kris”, sade till exempel en viss Riksdagsledamot Brinkhaus, CDU. Detta är den nya metod med vilken konstitutionens sanna fiender, vars byling ni, käre herr generaldirektör, är, upphäver friheten i det här landet. Därför ser man till att det alltid råder kris. Det krävs ingen verklig kris för detta, det räcker att deklarera en kommande kris. Frågan är vad som utgör en kris och vem som bestämmer detta. På vilka utsagor baseras krisregimen? På lättmanipulerade, vetenskapligt förment ovedersägliga siffror, incidenstal 100 här och 1,5 grader Celsius där. Jag gillar inte att bli lurad. Ergo har jag inget val. Jag är ett fall för säkerhetspolisen.

Se så! Ingrip! Gör något!


 1. Federala myndigheten för författningsskydd, Bundesamt für Verfassungsschutz, motsvarar ungefär Säkerhetspolisen SäPo
 2. Reichsbürger är personer som anser sig vara medborgare i det avskaffade Tyska Riket och inte i den nyskapade Förbundsrepubliken Tyskland

12 thoughts on “WOLFGANG HERLES: Till generaldirektören för Federala myndigheten för författningsskydd, Thomas Haldenwang

 1. Det goda samhället nådde ju i dag ett nytt lågvattenmärke, helt enkelt ointressant, så jag har hittat något på nätet i stället. Kommentera här gärna både detta och Det goda samhället, precis som vanligt!

  Liked by 2 people

  • Tänkte just gratulera dig till välformulerat inlägg. Men du visade just att du inte är tillräckligt syndig för att vara en äkta anarkist; du kunde inte ljuga!

   Liked by 1 person

  • Ja, jag följer inte utvecklingen du beskriver men det krävs inte så mycket fantasi för att ta den svenska utvecklingen och lägga till lite tysk/österrikisk grundlighet och kompetens för att få något ännu läskigare. DGS önskar sig mera kompetenta politiker, huh! säger jag, då går det rent åt helvete. Deras inkompetens är vad som räddat oss hittills, med kompetenta politiker hade man väl suttit i fångläger och barnen varit i muslimska fosterhem för diversitetsträning och min hund avlivad för att den bevakar sitt territorium.

   Liked by 3 people

 2. Under Patrik:

  Brutet medvetande vid 3 maj, 2021 kl. 07:50
  Man frågar sig då vad detta fäste bestod i. Det verkar på mig som brutit till dels med det svenska som om det finns vissa djupt liggande tankefigurer, vissa djupare, andra ovanpå, som aldrig blir artikulerade, de grundläggs när man var barn och ligger där för de flesta som orörda självklarheter. Vissa börjar i vuxen eller mogen ålder ana några av grunderna men om det finns ett brott mellan den omedvetna grundvalen och de övre nivåerna så blir det ett ytligt famlande. Så upplever jag flera av skribenterna och kommentatorerna på DGS och det svenska samhället, det hänger inte ihop, se på förklaringarna här på DGS, det kokar ner till ett patetiskt, varför är de så korkade?

  Överförenklat så ser jag det svenska medvetandet underifrån och upp som:

  1) Kristet
  2) Vänster, liberalism, totalitarism, utopisk vetenskaplighet
  3) Om bara

  Brottet, eller motsatsförhållandet mellan nivå 2 och 1 ger en kognitiv dissonans som endast kan lösas med ”om bara” när man ser hur resultatet av nivå 2 går emot ens moral och djupare omedvetna livsförståelse från nivå 1. Nivå 2 är den medvetna som folk kan sätta ord på och forma politik efter.

  Svenskarna är ett folk med ett brutet medvetande.

  Liked by 3 people

 3. Under Leion (det är ju så oklart och ogenomtänkt, så vilse):

  Robert Frost vid 3 maj, 2021 kl. 06:37
  Totalitaristen är vilse i spegelsalen, för de som har barn i skolan finns en enda prioritet som står över alla andra: att ens barn skall slippa invandrare av välkänd typ. Jag betackar mig för gamla om bara-sossar som spekulerar över hur skolan skall bli likvärdig, det är ju ännu mer hycklande än Löfven som ju vill ha det precis så här, ju större och värre ghetton desto fler S-väljare. Socialister i en demokrati är ju om möjligt värre än socialister i en diktatur eftersom de förstnämnda måste TILLSKAPA misär för att få väljare.

  Så det är svårt att veta vad som är värst, socialister, eller om bara-socialister som skall köra sin totalitarism ett andra varv hellre än att inse att de har fel.

  Like

 4. För hårt för toapapper men det suger hundens piss vid 3 maj, 2021 kl. 19:41
  Din kommentar inväntar granskning.
  Är det bara jag eller är SvD den vidrigaste dagstidningen i Sverige alla kategorier? Jag menar, DN och Aftonbladet är socialistiska fiender till väst men de är iallafall så ärliga om detta som vänstern kan vara. Men SvD, vilka vidriga hycklare!

  Like

Your comment -- Din kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.