James Corbett: Tron på verkningsfulla åtgärder

Här om dagen delade Olle Reimers ett mycket intressant videoklipp från James Corbetts kanal Corbett Report Extras. Det handlade om en professor som undervisade i propaganda och som trodde att han alltid hade varit balanserad och visat på alla “sidors” användning av propaganda, men när han genom slumpens, eller tidens, verkan fick ett stycke äkta vänsterpropaganda, från vänsterns själva kärna, nämligen påhittet att man skall bära mask, på sitt bord och naivt analyserade detta med sina verktyg, så fick han plötsligt och oförhappandes på tafsen. Han verkade inte ha förstått att felet låg hos honom, att han inte alls hade varit objektiv tidigare, utan bara poserat. Nåväl, det är inte detta denna text skall handla om. Jag blev nyfiken på denne James Corbett och hittade en annan film på samma kanal, nämligen denna, som nominellt handlar om att förfalska vaccinpass, ett aktuellt tema:

Corbett Report Extras #SolutionsWatch: Forging Vaccine Passports

Det tog mig ett långt tag efter det att jag hade sett den att förstå vad som störde mig med denna film, och detta brukar vara ett säkert tecken på att det rör sig om liberalism. Jag får ofta en liknande känsla av Scott Adams. Det ser så välputsat och fint och välordnat och rationellt och cyniskt ut. Man måste söka sprickorna längst ned vid fundamentet, för byggnaden som sådan är, hos bättre liberaler, fullkomligt klanderfri. Så detta var den första varningssignalen. Konservativa kan ju också vara väldigt självsäkra, det är inte det, utan det är självgodheten som tyder på liberalism. Konservativa tror på det goda, liberaler är det goda, vilket är nödvändigt, eftersom de ju inte tror på något annat. Eller är det så att även liberaler i något avseende är troende?

Den tes som successivt byggs upp i filmen är att det är lönlöst att själv med motsträvighet, fusk och allmänt motstånd — vi känner igen det konservativa angreppssättet — försöka undkomma eller motverka vaccinpass i synnerhet och The Great Reset i allmänhet. Det är skickligt uppbyggt. Först konstaterar man hur lätt det är att fuska med dagens pass, det räcker att kodera sina personuppgifter i en QR-kod som automatiskt kan avläsas, sedan kan man rita sitt eget vaccinpass i Word. Ingen kryptering används, inga externa data används. Men detta är avsiktligt, det skall invagga oss fuskare i säkerhet, och sedan skall mediarapporter om detta lätta och avsiktligen uppammade fusk användas som socialt motiv för att införa strängare regler och säkrare pass. Detta spel påstås sedan komma att spelas i flera omgångar med ständigt strängare system tills vi sitter med biometriskt koderade vaccinpass förbundna i en obrytbar blockchain och insprutade i vårt blodomlopp och inte längre har någon utväg. Och vi har själva ansvaret för detta genom vår vilja att fuska i liten och lokal skala.

Så vilken lösning har då den hyperintelligente liberalisten? Lösningen är förstås att etablera och upprätthålla den universella rättigheten att inte behöva något vaccinpass. Vad annars? Behövde vi verkligen spela fyrdimensionellt schack med åtta drags framförhållning för att se den lösningen komma flygande? Inte med ett ord berörs de praktiska problemen med att formulera universella rättigheter och faktiskt få någon, allra minst världens samlade regeringar, att efterfölja dem. Men det skulle ju fungera, om bara… Och inget annat kan ju fungera, eftersom… Och nej, eftersom jag är idealist kan jag inte vara vare sig paranoid eller konspirationsteoretiker.

Hela detta resonemang och denna trosvissa uppsyn kan tjäna som ett åskådningsexempel på liberalism. Något som inte omnämns i resonemanget är vår möjlighet att lokalt och personligen avfärda även den sociala motiveringen. Om vi är lika avvisande mot alla idealistiska infall reduceras spelet till den vanliga matchen mellan gott och ont. Corbetts teori bygger på att spelet är riggat. Inte heller ingår i beräkningen möjligheten att ideologerna kommer att införa ständigt strängare bestämmelser oavsett om vi kämpar emot eller ej. Om det är på det viset är det inte vårt beteende som förorsakar ideologernas ondska. Vi ser ju också denna utveckling framför oss: Ständigt strängare regler införs. James Corbett vill vältaligt som en dr Goebbels, mutatis mutandis, inbilla oss att Polen genom sin blotta existens förorsakade Andra världskriget, eftersom det angreps av Tyskland och Tyskland minsann i samband med detta hittade på lite Fake News om skärmytslingar från polsk sida. Polen borde ha haft vett att flytta på sig och klaga upprört hos Nationernas Förbund.

Voffor gör di på dette viset? Utgångspunkten för en analys som den Corbett presenterar är tron på verkningsfulla åtgärder, den tro som ligger till grund för det totalitaristiska paradigmet, föreställningen att en central makthavare med oinskränkt makt, som får allting han ber om, därmed också kommer att kontrollera hela världen. Så fungerar imperialismen: kejsaren är allsmäktig. Ändå har imperier gränser i såväl tid som rum. Räckvidden av kejsarens makt är nämligen fysiskt begränsad. Hans uppmärksamhet är också den begränsad till omfång och skärpa. Det han inte känner till kan han inte bestämma över. Den sociala konstruktionen som alternativ till den gudomliga hinsides allomfattande sanningen vacklar. Men den som avfärdar sanningen måste ty sig till den sociala konstruktionen och ha åsikter om hur den skall vara funtad.

Tron på verkningsfulla åtgärder är förstås direkt kopplad till, är en projektion av, den självförhärligande attityd vi först observerade hos liberalen. Om inte kejsaren lyckas att totalt och fullkomligt förtrycka allting och alla, så beror det på att han inte är bra nog, inte lika bra som jag. Om bara jag finge bestämma, om bara min önskan var en universellt giltig rättighet, om bara mina order motsvarades av verkningsfulla åtgärder…

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

Edmund Burke

39 thoughts on “James Corbett: Tron på verkningsfulla åtgärder

 1. Ärligt talat förstår jag inte riktigt vart Fredrik Östman vill komma med sina teser som han presenterar i ovanstående artikel.

  Jag vet dock så mycket som att när han anklgar James Corbett för att vara liberal på det sätt som jag har uppfattat att Fredrik Östman avskyr mer än någonrting annat; så vet jag att han är på fel spår.

  Jag har följt James Corbett sedan 2013 och han är för mig den stänigt närvarande ögonöppnaren vad gäller världens samlade ondska. Ingenstans har James Corbett på minsta sätt antytt att Polen var problemet när de blev angripna av Tyskland 1 september 1939 Om så vore fallet skulle James Corbett vara en ondskans profet utklädd till godhetsapostel; en farlig man av högsta rang.

  Jag är beredd att utmana Fredrik Östman på duell om den saken.

  Om man hatar liberalismen så mycket som Fredrik Östman gör, vilket inte är fel, får man akta sig för att tro att varje starkt utrerad motståndare till det som följer av liberalsimens teser i själva verket är en utklädd Per Ahlmark.

  Liked by 1 person

  • Nu har jag inte sett Corbett men är det inte så att ingen står helt fri från det Fredrik skriver, så gräver man så finner man det, livet är svårt att acceptera, därav religion, det går att vända rädslan för livet till dess motsats, vi har tappat det. För vissa så kan det vara så att om man gräver så visar det sig att fundamentet pekar i motsatt riktning mot överbyggnaden, så är ju DGS, som ägnar hela dagen åt att kritisera symptom av sin egen grundinställning till livet.

   Liked by 2 people

  • Jag avböjer respektfullt. Inte heller jag har anklagat Corbett för detta. Det var en simile.

   Jag är också förstås beredd att omvärdera Corbett. Jag är nämligen INTE liberal, INTE övertygad om min egen förträfflighet och ofelbarhet. Men jag kräver goda argument för detta. Min uppfattning förbliver tills vidare den som jag beskriver i artikeln.

   Liked by 1 person

  • Jag vill också påpeka att jag är djupt imponerad av både James Corbett och Scott Adams och att jag inte betvivlar förekomsten av de mekanismer han/de beskriver. De är båda mycket, mycket framgångsrikare än jag, det är ju uppenbart. Jag står bara här som Luther framför bispen och kan inte annat. Jag ser det jag ser. Jag lever och andas i sinnevärlden.

   Like

 2. Jäkligt bra F. Är inte detta en variant av vad jag undersökte inom mig själv kontra Educaremm. De tror verkligen att allt är förutbestämt och ser inte dynamiken. Så även fast de ser vissa saker klart, så kämpar de med näbbar och klor på FEL sida (vill säkerställa och påskynda), samtidigt tror de att de är smarta och rationella. Om ALLA hade gjort som de gör, kan jag ana att det kanske inte funnits nån mänsklighet alls?? Det är fan helt rubbat. De tror de kan hoppa över kampen, vilken förmodligen är det som ÄR livet. Det jag anar är att den som inte kämpar i någon form, har förmodligen över tid inget att göra på den här jordytan. Och vad som är påväg att hända kan förmodligen avläsas på folks lojhet, det känns som varningsmärke över hela skiten just nu. Men jag kan såklart alltid ha fel också?

  Liked by 2 people

  • A,
   du som är handlingens och handens man hur ser din lösning ut på den nationella och globala situationen ut? I Sverige har vi en överhet som är en mix av ren socialism med inslag av kommunism samt vänsterliberalism. Eller hur? Det vi vill uppnå är ju ett positivt, framåtsträvande, glädjerikt konfederalstiskt samhälle, i vilket civilsamhället med familjen i högsätet sitter i högsätet och som vilar på nygammal kristendom .
   Hur ser Din plan ut? Det räcker inte bara med att säga att den som inte kämpar är en mes och syltrygg för det stämmer ju. Det går inte bara att sitta på Schopenhauers tuva och titta på och fundera. Det är lätt att säga tulipanaros men försök att göra en.
   F,
   det är också lätt att säga sluta betala skatt.Hur gör man då? Tips?

   Liked by 1 person

   • Detta träffar detta tema precis rakt på. Vi skall inte söka den perfekta och slutgiltiga lösningen, den Verkningsfulla Åtgärden. Du skall inte sluta att betala skatt. Du skall alltid vid varje möjlighet minimera skatten du betalar och du skall överväga skadan dina skatteinbetalningar förorsakar när du bedömer om du till exempel skall arbeta övertid. Det är 60% marginalskatt, men det är också tusenlappar till fattiglappar, som strukturellt kommer att kosta dig ännu fler tusenlappar i framtiden. Med denna analys är det en förlustaffär och man skall låta bli. En bedömning av heltid eller deltid kan falla ut på liknande sätt. Vi skall inte vara nettoskattebetalare, det kan man bara vara av misstag eller i en övergång. Livet är en kamp och man skall inte tro att man någonsin kan draga sig ur denna kamp och slå sig till ro.

    Liked by 2 people

    • Egentligen blir det en likhet med max-minekvationen där man hittar högsta punkten genom att derivera och sätta derivatan lika med noll. Alltså blir det att maximera det som hamnar i plånboken genom att söka alla möjligheter till minimal skatt. Men moms, bensinskatt och annat kan man ju minimera men det betyder inskränkning i bekvämligheten. Livets kamp kommer man aldrig ifrån, never ever believe me.

     Liked by 1 person

 3. Ja just, jag har inte sett Corbett men uppfattar Scott Adams på detta sätt, han sitter i sin drömvärld och tänker ut lösningar, samtidigt som han brottas med massa rikemanssyndrom, (gubbe med fotomodell, misslyckade semestrar till lyxhotell, exfruns hemmasalong, öppnar posten i speciellt rum) de verkar alla paniska inför corona, för egen del, inte sina barn till exempel. De är uppenbarligen inte harmoniska. Vi brottas väl alla med saker men deras egon har blåsts upp och det lustiga är hur de så ofta som du pekar på tänker ut lösningar med 100 rörliga delar och sekvenser som skall bli som de tänker. Nästan varenda artikl och kommentar på DGS är sådan också, borde, om bara, osv.

  Det saknas acceptans, ännu något som tradition och kristendom och klassamhälle lärde oss som har försvunnit, det är väl därför “de vill ha det så här” möter sådant motstånd, för så FÅR det inte vara, det finns inget rike i himlen för dem så då måste det finnas på jorden!

  De lever sina liv i väntan på en allomfattande eurojackpot, men även Scott Adams blir en gubbe som dör. Det är en formidabel fiende vi har i vänstern, den har gift sig med våra djupaste behov och tillfredställer dem på det sätt missbrukaren önskar.

  Liked by 2 people

 4. Vidare till detta så krävs ju ett visst mått av acceptans, på ett känt storföretag så är nu alla huvudnyheterna woke/pk: klimat, diversity, grön utveckling och pride.

  Det är verkligen en ohelig allians mellan de rika och vänstern och vanligt folks andliga behov och svaga förståelse, de har en killerapp i Niall Fergusons terminologi, i bokstavlig mening. Ferguson listar ju “killerapps” som gjort väst dominerande, men ovanpå det har vi vänstertänket som ju verkligen är en app som dödar västvärlden.

  Liked by 1 person

 5. Under Patrik:

  Bjälken i ögat vid 28 april, 2021 kl. 10:15
  Din kommentar inväntar granskning.
  Faller att inte släppa fram kritik mot artiklar på DGS inte också under Roffe-taktik?

  Liked by 2 people

 6. Under Bitte:

  Undrande vid 28 april, 2021 kl. 10:27
  Din kommentar inväntar granskning.
  Man kan undra om ni alla ser något slut i sikte, eller om ni tänker fortsätta tills ni hamnar i graven med att kritisera de styrandes tilltag? Går det bra så långt? Funderar ni aldrig i termer av strategi och taktik? Utvärderar ni aldrig? Tycker ni att det är roligt som underhållning att klaga på att vänstern som styr inte använder våra stulna pengar på sådant ni gillar så kan jag förstå ert tillvägagångsätt, men vill ni se en förändring så tycker jag det är märkligt. Hur många klappar på axeln behöver ni?

  Like

  • Svar till Bittes svar:

   Undrande vid 28 april, 2021 kl. 12:25
   Din kommentar inväntar granskning.
   Ja, det har jag ju gjort i åratal men det tas inte upp utan uppfattas som kritik och personangrepp och censureras på senare tid allt som oftast. Det är ju barnsligt att tro att någon har ett komplett recept som skall vrida tillbaks klockan eller lösa alla problem, men detta kriterium verkar ni applicera på era kritiker. Så steg ett i olika former som jag ser det har jag och andra upprepat hundratals gånger här, men det måste nog börja med att ni tänker lite längre, och börjar beskriva era lösningar så att de kan kritiseras. Man anar vad du tänker när du skriver ”integrationsverktyg” men eftersom ni på DGS aldrig lägger ut texten så finns inget att diskutera, utöver att pk-ism och dagens styre är dåligt. Jag håller med om det, men det är ju inte mycket till politiskt program att bara kritisera de som styr nu. Vad skulle ni gjort annorlunda? Detta ligger ju delvis till grund för det missförstådda ”om bara”, nämligen att man inte är explicit med vad man vill se och därför så kan man inbilla sig allt löser sig ”om bara”, och eftersom ni aldrig beskriver ert ”om bara” så blir det inte (konstruktivt) kritiserat och ni kan gå till sängs med en diffus, ej diskuterad plan för hur allt kunde och borde vara.

   Liked by 1 person

   • ,C, det avgörande felet är att man tillåter en alltför stor offentlig sektor.Därmed bäddar man för att de makttörstiga blir girigare på såväl makt som pengar och störtar samhället i förvärvet.

    Den enda lösning som finns är att låta individerna fixa så mycket av sitt eget liv som möjligt och begränsa detn politiska makten.

    Liked by 2 people

 7. Samarkand vid 28 april, 2021 kl. 10:33
  Din kommentar inväntar granskning.
  Det bästa på DGS på länge eller någonsin, exakt vad jag tänker, listan kan göras längre, ta Hanif Bali. Skrapar man på ytan finner man något helt annat. De har förstått att spela spelet

  Like

 8. Hur kan svenska skattebetalare acceptera detta pyramidala slöseri som politikerna gör med deras pengar. Det är ju frågan om pyramidala belopp som går rätt ner i toaletten. Pengar som kunde ha stärkt skola, vård, omsorg och försvar. Det kanske rör sig om 200-300 miljarder kronor per år. Varför sluggar inte SD om detta faktum, uttryckt i kronor och ören, något som folk begriper. Jimmie var ju på tårna mot Stenevi i Rapport häromkvällen, aggressiv och med goda argument.
  SD bör dessutom föreslå höjd ålder till 21 år för att få rösta samt att den röstberättigade är/ varit ute i det riktiga arbetslivet eller uppvisa att den vid studier har följt sina kurser enligt plan och med godkända betyg efter varje tenta. Ingen mannamån men besvärande dokumenterad sjukdom måste givetvis accepteras.
  Get up and go SD. Var som amerikanska ishockeylag i VM eller Olympiader. De ger aldrig upp utan kämpar hårt ända till slutsignalen. Det brukar löna sig. Den attityden skulle behövas för att lyfta svenska folkets fighting spirit.

  Like

  • Skatteslöseriet går inte rätt ned i toaletten. De går till att aktivt skada oss.

   Bo Lundgren försökte göra som du säger, och hans politiska förlust såväl i val som i sitt eget parti har dödskallemärkt detta slags politik för lång tid framåt.

   Liked by 1 person

 9. Denna Gab av Martin Sellner är så bra, den måste jag dela med er. Framför allt angreppet på Baby Boomers, jätteproppen Orvar, den sämsta generationen i världshistorien.

  https://gab.com/Martin_Sellner_GI/posts/106141995425183115

  DIE GEFAHR IST REAL: ARMEE WARNT VOR BÜRGERKRIEG!

  🟥 20 hochrangige Ex-Generäle in Frankreich haben einen offenen Brandbrief an die Regierung und das Volk verfasst. Darin warnen sie vor einem Bürgerkrieg entfesselt durch: “Islamismus und Horden der Banlieues”.

  ⚔️ Konkret schreiben sie: „Es ist keine Zeit mehr zu zögern, sonst wird der Bürgerkrieg dem wachsenden Chaos ein Ende bereiten und die Zahl der Toten (…) in die Tausende gehen.“

  🟥 Sie haben völlig recht: Die Ersetzungsmigration hat Frankreich zu einem brutalisierten Vielvölkerstaat gemacht, indem der radikale Islamismus die multiethnischen Ghettos immer wieder zu Terror und Gewalt mobilisiert. Die derzeitige Verteidiungsministerin hingegen will nichts davon wissen. Stattdessen fordert sie Sanktionen gegen die mutigen Generäle!

  🟥 Aber sind sie wirklich so mutig? Wie kommt es, dass Generäle Politiker und Künstler so oft immer dann “mutig” werden wenn sie im Ruhestand sind? Was haben diese tollen Generäle die letzten 30 Jahre gemacht als Frankreich arabisiert und islamisiert wurde?

  👎 Sie und ihre Generation ist die schlechteste die Frankreich und Europe jemals hatten. Sie haben im Staatsdienst den Mund gehalten und ihren Kindern ein kaputtes, überfremdetes und totalitäres Land hinterlassen. Abgesichert mit ihrer Rente werden sie nun “mutig”. Besser als nichts aber verzeiht mir, wenn ich nicht beeindruckt bin.

  Like

  • Ja hans slutkläm är ju synnerligen träffande. Där jag bor finns gamla vajerspel till båtar från andra världskriget som har en hake som låser varje steg och det är som om vänstern hela tiden finner en sätt att flytta en kugge, och sen kan man inte backa, jag ser det på jobbet och så är det säkert i militären också, ont-gott måste vändas men få ser hela spelet att kugge för kugge så snurrar hjulet mot ondskan, men varje kugge utmålas som ett gott steg som ingen finner det värt att hålla emot. Sen är det för sent.

   Liked by 1 person

 10. Under Patrik Engellau:

  Refuserad

  Du hade fått ett gilla om du inte hade ljugit om Donald Trump. Det han sade var: “you can grab them by the pussy”. Det är en modal konstruktion, inte ett imperativ. Det beskriver kvinnornas attityd till miljonärer och inte omvänt.

  Är det inte så att detta eviga felciterande även det är ett exempel på Roffe-gambiten?

  Liked by 1 person

 11. Under Patrik Engellau:

  Antagen

  En variant på Roffe-taktiken, låt oss kalla den Bengan-taktiken, är att när man har mökat och hela bordet vänder sig mot en helt enkelt sömlöst ansluta sig till denna rörelse och blänga ilsket på någon oskyldig intill.

  Liked by 1 person

 12. Under Bitte Assarmo:

  Antagen (Sent omsider)

  Jag såg i går kväll på Youtube Wenche Mühre i en tajt svart trikå och Povel Ramel sjunga De sista entusiasterna och det slog mig att artister på sjuttiotalet inte sjöng covers, medan detta, enligt mitt högst sporadiska TV-tittande vid besök i hemlandet, förefaller ha blivit mycket vanligt. Jag frågar: “Vem är det?” “Hon är skitbra, hon sjunger låtar av X.” Det skapas helt enkelt ingenting nytt av värde längre. Man skrapar botten och söker sig bakåt till de bättre tider som man samtidigt låtsas ha varit vidrigt förtryckande och outvecklade. Var är dagens Povel Ramel? Nej, det är Allsång och Så skall det låta och gamla godingar för hela slanten.

  Självklart måste man även för TV-serier söka sig till föråldrad kreativitet och kultur, eftersom dessa båda helt saknas i samtiden. Det är socialismens dödsryckningar vi ser.

  Like

 13. Till Hans Högqvist under Bitte Assarmo:

  Antagen och Besvarad

  Men även här lurade dekadensen om hörnet med rikemän som bygger bungalows. Vi valde katastrofen med öppna ögon.

  Like

  • Som svar på Bittes “‘Vi?’ Om bara, eller?”:

   Antagen

   Inte ”vi” , utan ”vi valde”, alltså: ”Vi som gjorde val i Sverige, politiska, moraliska och konsumentval, valde helt fritt och medvetet det ideologiskt baserade system vi nu inte längre är nöjda med”.

   Like

 14. Till Lars Bernhoff under Birgitta Sparf:

  Antagen

  Det vi skall fråga oss är varför det är självklart att en svensk rektor skulle ha förbjudits att vidtaga samma åtgärder.

  Like

 15. Under Hittat på nätet:

  Antagen

  Ja, det är en egenskap som länge var fördelaktig, men som av ondsinta politiker har vänts till en allvarlig, kanske dödlig, belastning.

  Like

 16. Till Bitte Assarmo under Bitte Assarmo:

  Därmed är det alltså klart att mottot “här skapas samtidens självförståelse” skall tolkas ungefär så här: “här gnäller vi efter bästa förstånd på samtidens jävlighet”?

  Like

Your comment -- Din kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.