LARS HÄSSLER: Är Ungern helvetet på jorden?

På Det goda samhället pratas om att populismen kanske har etablerat sig som erkänd och tillåten politisk kraft i Ungern och Polen. Själv överväger jag en flytt till ett av dessa länder om Österrike inte får fatt i sin själ och sällar sig till Visegradblocket före Västerlandets slutgiltiga undergång.

Jag bjuder var och en att fritt diskutera dessa och andra frågor här nedan i vår egen skinande blanka pissränna helt utan svabbtant. Välkomna!

18 thoughts on “LARS HÄSSLER: Är Ungern helvetet på jorden?

 1. Det enda nya och intressanta jag finner i denna katalog är uttalandet från en Åsa Wikforss, vem det nu kan tänkas vara:

  ”Politiker i allmänhet måste undvika lockelsen att liera sig med populisterna.”

  Är det lierande som sådant som är det onda? Vilken filosofisk skola innehåller sådana tankar? Men skämt åsido, det intressanta, som jag ovan utlovade, är ordet “populisterna”. Det är ju på pricken.

  Populismen är motsatsen till elitismen, den elitism som råder i Västvärlden och som snabbt förorsakar dess nedgång och fall. Vi kan beskriva denna “huvudmotsättning” med fler motsatspar:

  populism — elitism
  traditionell — modern
  sanningstroende — materialistisk
  konfederativ (som det gamla Schweiz, sammansatt uppåt) — totalitär (indelad nedåt)
  strategisk — naiv
  metodisk — ideologisk
  historisk, hyllar det som uppnåtts, osäker om framtiden — eskatologisk, osäker om det förgångna, hyllar det som skall komma

  “Det ju lätt för sådana som Orbán att säga att vi har ju demokrati, för folk går ju och röstar”

  Ja, fick du fikon, Zackarias? Tänk att sinnevärlden utvecklar sig i enlighet med den underliggande Sanningen och inte i enlighet med naiva moderna eliters ideologiska föreställningar om ett perfekt slutmål för den ofrånkomliga Utvecklingen!

  Like

 2. Under Patrik Engellau:

  “I det Sverige som delades i borgerliga och socialister, höger och vänster, var Folkpartiet borgerligt.”

  Nej. Vi talade på den tiden om mittenpartierna, och Folkpartiet var ett sådant. Mitten stod betydligt närmare SAP än den stod Moderata samlingspartiet. Folkpartiet var icke-socialistiskt, men vägrade partiout beteckningen “borgerlig”. Denna beteckning, egentligen “borgarna” tvingades peu á peu på det av pressen, som ville ha en kärnfull beteckning som pendent till “sossarna”. SAP påtvingades på liknande sätt på beteckningen “sosse”.

  Mittenregeringen 1976 med Moderata samlingspartiets stöd hette “icke-socialistisk”. Mittenpartierna behandlade Moderaterna som något katten hade släpat in.

  ” Dess ideologi, liberalismen, var en borgerlig ideologi som i grunden trodde på marknadsekonomi, fri företagsamhet och de ursprungliga medborgerliga friheterna.”

  Visst, men inte på borgerliga plikter, borgerlig moral, borgerlig religion, borgerlig sammanhållning, borgerlig klass, borgerlig kultur, borgerlig historia eller någonting borgerligt över huvud taget. Nej, det skulle vara nytt, modernt, utvecklat, förbättrat, befriat, utopiskt.

  Liberalismen må ha uppstått i borgerskapet, men den var aldrig borgerskapets ideologi.

  “De största frihetsideologerna var folkpartister, tänk exempelvis på Per Ahlmark.”

  För det första var Per Ahlmark aldrig någon ideolog eller intellektuell nyskapare. Han var en fantasilös testuggare. Därför var han så arg. Därmed inte sagt att han inte hade många poänger efteråt i sin bok Det galna kvartsseklet.

  För det andra är det vänstern som står för såväl begreppet “liberté”, frihet, som för ideologi över huvud taget. Borgerligt är att misstro den stora, enhetliga Friheten. Borgerligheten hade enskilda friheter kallade privilegier: stadsprivilegier, yrkesprivilegier, handelsprivilegier och så vidare. Borgerligt är att misstro även den stora, enhetliga Slutlösningen och den stora, enhetliga Utopin som en ideologi falskt utmålar. Borgaren är en handfast typ med båda fötterna på jorden.

  Liked by 1 person

 3. Det svenska partisystemet består idag av enbart fake-ideologer. Alla vill ha makt och kontroll över medborgarnas skattepengar. Det enda som alla partiledningar arbetar för idag är ÖKAD TILLVÄXT, de kunde lika gärna arbeta för ÖKAD ROVDRIFT….och det är vad de gör också. Tillväxtsystemet har den extrema girigheten som motor. Maktgalningarna i varenda land håller på att utarma planeten på dess naturresurser – och de är dessa dårar vi ska välja på att skänka våra öppna mandat till – nej tack.

  Like

 4. The man with no name vid 31 mars, 2021 kl. 10:19
  Din kommentar inväntar granskning.
  Återigen samma gamla fel: Hässler antar att vi alla står på samma sida. Det är som förgjort, skall det vara så svårt för svenskar att inse att alla inte spelar i samma lag? Det är ingen petitess eller ordmärkeri, en hel artikel som avslutas med att de styrande inte har någon lösning på invandringsfrågan. Varifrån kommer antagandet att Ylva Johansson inte vill ha invandringen precis som den är: stor och i många delar muslimsk? För henne finns inget att lösa. Det är till och med bra med Ungern för henne, då blir det fler muslimska S-väljare åt Sverige.

  För mig är det så otroligt märkligt, varför tror så många att vi står på samma sida som de som styr, samtidigt som de skriver artikel efter artikel som kritiserar vad de faktiskt gör, år efter år efter år?

  Liked by 1 person

   • Den kom med men väl inte den andra? Använd du vilket namn du vill, jag är nöjd med mitt nya citat från Tullberg:

    Är Kärringen Galen? ÄKG?

    Idag passande till högtiden omgjort till ÄGG? Är Gubben Galen?, under Patrik.

    Blev hårt tillrättavisad idag i mobilbutiken, endast fyra i butiken! Detta efter ICA med ungefär 4000 kunder. Så befriande det är att inte se SVT, det är som om de har en kabel rätt in i hjärnbarken. Hade jag styrt hade jag varit frestad att testa hur långt man kan gå, endast 2.73 i butiken! Eller 3.3 om alla har munskydd! Fast det är väl just vad som pågår. De ser hur många ben de kan dra av harkranken.

    Liked by 2 people

  • För att allt bara är fikarumssnack. De vill ha det SÅ HÄR, alltså INTE betala nåt pris för en förändring. När jag tänker på det så har det varit på samma vis i hela mitt liv. De pladdrar SOM OM de ville nåt, men det är inte aktuellt, de socialiserar sig bara med varandra. Och stör man det, så blir de arga.

   Like

 5. Till Rickard, f. d. lärare, under Patrik Engellau:

  Lustigt — jag säger ingalunda att du har fel, men det lilla jag känner till från Piaget, vilket verkligen är litet, nämligen det som förekommer hos Jordan Peterson, förefaller inte handla om barn som tabula rasa, utan snarare en ganska gentiskt fix utvecklingsmodell där leken har en bestämd roll. Men han kan ju ha sagt andra saker som var tokiga, som Peterson ignorerar, eller han kan ha blivit läst av endera sidan som fan läser Bibeln. Vi vet ju att Thomas More ofta har betraktats som en auktoritet och inspirationskälla för just de utopister som han i själva verktet ville förhåna. Vi vet också hur illa vänstern förhåller sig till sanningen.

  Faktum är ju att dagens skola minst sedan SiA-reformen på sjuttiotalet, tillsammans med det tilltagande dagistvånget, aktivt förstör och ödelägger den fria lek som Piaget, enligt min sagesman, fann så viktig.

  Jag är ganska övertygad om att det i första hand är Rousseau, Marx, DDR, Frankfurtskolan och postmodernisterna som har inspirerat lärarkåren och framför allt Eckleiastikministeriets eftr. och Skolöverstyrelsen.

  Liked by 2 people

 6. Under Patrik:

  “ÄGG?” vid 31 mars, 2021 kl. 10:40
  Din kommentar inväntar granskning.
  Sedan är det lite lustigt att L hela tiden lyckas lura en grupp väljare som väl Patrik tillhör, tillsammans med Lars Bern, Westerholm etc. Denna typ är väldigt mån om sin intellektuella status och blir hellre gång efter annan ”förvånad” efter valet då L (eller M) tar vänsterns och pk-ismens sida. Blir det deja-vu all over again, allt för att inte rösta SD (eller AfS)? Ett spel för en specifik grupp väljare som skall hindras att gå till SD, så uppfattar jag det

  Liked by 1 person

 7. Till Rikard, f. d. lärare, under HPN Folkets radio:

  Jag debatterade och diskuterade öppet och fritt på ett helt och hållet 100% censur- och modereringsfritt internetforum i mer än 20 år från 1990. Den allra bästa vänsterdebattören hette Erland Gadde. Jag hade också en bra relation med Ola Eriksson, en kommunist uppe i Luleå som i sitt liv hade blivit mycket hårt åtgången av LO och sosseriet på grund av att han var kommunist. Han arbetade på NJA/SSAB. En annan vänsterprofil var Lars M. Nilsson, som kallade sig Faschunter och var, kanske ledande, medlem i AFA. En liten debatt blev det med Dan Berner, som tydligen var socialist av det nynazistiska slaget. Och alla dessa liberaler som fick pisk! Så du behöver inte alls oroa dig för att jag inte känner till motståndarsidans ställningstaganden, ideologi, övertygelser och argument.

  Men de verkar aldrig ha förstått mina. Utom möjligtvis Erland, då.

  Medmänskliga hälsningar,
  Du vet vem, fd välkommen här

  Liked by 1 person

 8. Idag fick jag reda på att nån båtjävel hade ställt sig på tvären i suezkanalen, kan inte bry mig mindre, jag har fan inget där att göra. Media är en distraktion, mental smuts. Den enda som kan reglera DET är jag själv, jag ligger nära noll nu. Räknar inte ens covidsekunder på P1 längre. Vill inte höra en enda bokstav till om fjolleriet.

  Liked by 3 people

 9. Till A.3, C och Fredrik:
  Så här är det:
  De vill inte etniska svenskars väl trots att den absoluta majoriteten av dem är rena svenskar. Förrädare! Money money.
  Det är vidrigt att uppleva att gamla änkan fru Johansson som varit med och byggt landet har en skitpension som inte ens medger ens glasögonbyte. Jag gråter bildligt talat.
  Egentligen är det konstigt att vi inte sluter leden och välter omkull hela driten.
  Har ni möjlighet så köp en gård om ni inte redan har en.
  Jag har gjort många dumma affärer i mina dagar, speciellt bilaffärer, men den bästa affären var den jag missade när jag inte köpte gård och mark i Dalsland (jag bor i Göteborg) på sjuttiotalet när avfolkningen av bygderna tog fart. Man fick mycket för pengarna då. Dyrt nu.
  Men jag har en fin sommarstuga i Bohuslän. Funderar på att flytta dit och skaffa en övernattningslägenhet i Göteborg. Det är alltid gott att ha tillgång till den kultur som storstaden erbjuder; opera ( gillar det mesta bl.a. Verdi och Puccini t.o.m Wagner som Fredrik inte gillar), jazz ( gillar det skarpt, inte minst blues och har lirat lite själv).
  Jag funderar mycket på vad som kommer att hända. För eller senare spricker nog både globalismen och socialkommunismen med en knall. Då blir det inbördeskrig.
  Stå fast, slå hårt.

  Like

 10. Här är en spännande neurofysiologisk nyhet.

  Det rör entiteten att människan har 3 gånger fler neuron jämfört med schimpansens och gorillans hjärna. Det är fråga om en nyupptäckt gen ZEB2 som uttrycker att människans neuron har längre tid att dela sig jämförts med appornas. Det bildas alltså många fler celler hos människan och hjärnan blir stor. Osökt kommer man då att tänka på att en extern modulering av nämnda gen skulle kunna ge ännu mer tid för celldelning och vi skulle utveckla stora päronliknande huvuden ungefär som gröna män i sci-fi-filmer.
  Man upphör aldrig att förvånas.
  https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210324113502.htm

  Liked by 1 person

  • Fast “utveckla” är kanske fel ord i sammanhanget om det är Dr. Frankenstein som drager i trådarna. Det kommer ju att krävas många generationer av missbildade människor innan alla andra gener har anpassat sig.

   Kanske hittar de genen hos fåglar som får deras nervceller att bli en bråkdel så stora, så att en avancerad hjärna får plats i en så liten skalle?

   Men allt är trams av samma kaliber som när vi ger bort vårt land till utlänningar. Det är inte “vi” i någon rimlig mening som får fördelarna, utan “någon annan”.

   Liked by 1 person

   • När jag skriver…”man kommer då osökt att”… har jag nästan alltid en liten räv bakom örat. Min intelligenta gissning är att vi är “färdigutvecklade” och vår framtida stora hjärna sitter i AI och robotteknik. Eller? Eventuellt håller vi män på att bli östrogeniserade och tappa aggressiviteten. Greta har ju nu uttalat sig om att männens penisar blir mindre, hur nu hon har kunskap om sådan snoppologi. CO2?

    Like

Your comment -- Din kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.