JAN-OLOF SANDGREN: Konspirationer

EN kopia av DGS för fri kommentering.

DET GODA SAMHÄLLET

I svallvågorna efter amerikanska valet utspelades ett intressant samtal mellan Ronie Berggren och Olle Reimers, båda USA-kännare och återkommande skribenter på Det goda samhället.

Ronie Berggren menar att den som tillgriper konspirationsteorier för att förklara skeenden inom politiken, exempelvis det amerikanska presidentvalet, är ute på hal is och närmar sig religionens träskmarker. Han beskriver till och med tron på konspirationer som vår tids esoteriska rörelse.

View original post 744 more words

5 thoughts on “JAN-OLOF SANDGREN: Konspirationer

 1. “Att Socialdemokraterna under lång tid använt humanismen som täckmantel för att importera hundratusentals outbildade” kolonisatörer

  Inte humanismen, som är tanken att varje människa har en egen förbindelse med sanningen.

  Sandgren menar humanitarismen, som är den motsatta tanken att man skall pracka på andra sin sanning om vem det är synd om och varför.

  Liked by 1 person

 2. Det bästa var förstås den sokratiska avslutningen. Det är här vi skall söka sanningen, i insikten att allt vårt vetande likväl bara är abstraktioner av den verkliga sanningen.

  Betydligt intressantare än att spekulera i hur och när det kommer att fastslås att Demokraterna fuskade till sig de här valen, såväl presidentposten som de två senatorerna i Georgia, är ju den stora psy open som har gått de flesta förbi, nämligen den som går under beteckningarna #Q och #QAnon. Det framstår ju nu allt tydligare att detta var ett schackdrag från #DeepState som lurade de breda massor som hade anslutit sig till #Trumps sida i politiken.

  Det talades ibland om att Trump spelade fyradimensionellt schack med Deep State, men det många inte insåg att de därmed hade sagt är ju att även Deep State spelade fyradimensionellt schack (och hade gjort det i årtionden med överlägsna resurser).

  Vi har här alltså ett lite mer sofistikerat samspel av sanning, tillfällighetsteorier och konspirationsteorier. Man har aktivt planterat en primär konspirationsteori för att kunna avfärda och missleda stora massor som konspirationsteoretiker och för att kunna styra deras beteende, i detta fall att ställa en enorm demonstration alldeles intill ett litet inbrott i Kapitolium, på vilket man sedan har byggt en sekundär konspirationsteori — i huvudsak baserad på #GBA guilt by association, som ju verkar genom bekräftelsetendens — som säger att alla dessa massor, och de ännu större bakom dem, hade konspirerat om statsmakten.

  Liked by 1 person

 3. Jag vill gärna veta hur det har gått till att rucka på den demokratiska ordningen. Subtila metoder eller inte?

  Hur är det ställt med den grundinformation som vi serveras och som vi har som underlag för våra omdömen?

  Så här efter valet börjar det att strömma in omdömen från ”intressanta” källor som Project Syndicate. Vad säger du om det här:

  Donald Trump’s tough China policy is his most consequential – and constructive – foreign-policy legacy. Unless President Joe Biden pursues a similar approach, the erosion of US global leadership will become inexorable.

  Where Biden Should Be More Like Trump
  Jan 26, 2021
  BRAHMA CHELLANEY
  in Project Syndicate

  Lät det så innan valet?

  Ja hur finansieras Project Syndicate egentligen?

  I min bok ”Dykning på djupt vatten” så har jag mina funderingar kring så kallade konspirationsidéer. Du får gärna skriva till min Mail-adress också.

  Hälsningar från Östergyllen
  Rolf

  Like

Your comment -- Din kommentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.